Sivut

torstai 21. tammikuuta 2016

Vegaaniset vaahtokarkit (gluteeniton, viljaton, munaton, maidoton, vegaaninen)


Sain haasteen tehdä vaahtokarkkeja ilman liivatetta. Koska on ihana haastaa itseään ruoanlaiton ja leivonnan parissa päätin nostaa vaativuutta ja kokeilla samalla munattomien vaahtokarkkien tekemistä. Siten niistä tulisi myös vegaanisia. Korvasin valkuaiset kikherneiden säilöntäliemellä. Kaupoissa myydään valmiiksi liotettuja ja kypsennettyjä kikherneitä kartonkitetroissa, joten siivilöimällä herneet liemestään ja ottamalla liemen talteen, pääsee helpolla. Käytin Pirkan kikherneitä, joista yhtä pakkausta kohden saa 1½dl lientä. Sillä saa aikaiseksi ja iso kasan vaahtokarkkeja! Liivatteen korvasin agar agarilla.
Tämä on toinen kokeilu näiden suhteen. Ensimmäisellä kerralla yritin tehdä näistä myös sokerittomia ja käytin agar agarina hiutaleita. En saanut niitä onnistumaan, tosin keitin sokerilientä yhdessä agar agar hiutaleiden kanssa noin 10 minuuttia ja tämän kokeilun perusteella keitin sitä ilmeisesti liian vähän aikaa. No joka tapauksessa pieleen meni ja siten uusintayrityksen kimppuun.

Tällä kertaa käytin agar agar -jauhetta, joka on mielestäni helpompi käyttää kuin hiutale ja kiehautin jauheen nesteessä erikseen. Heivasin sokerittomuuden romukoppaan ja käytin tässä ruokosokeria ja vaahterasiirappia. Liemen keittämisessä käytin apuna lämpömittaria. Johan alkoi luonnistamaan. Koostumus oli heti aivan erilainen ja vuorokauden kuivuttuaan vaahtokarkit jopa muistuttivat siltä, miltä niiden pitääkin. Koostumukseltaan nämä ovat vaahtomaisia ja jämäköitä, mutta niissä ei ole kuitenkaan kaupan vaahtiksille tyypillistä "purista ja palaudu" -koostumusta eli koostumus ei ole yhtä joustava ja sitkeä kuin normaalisti. Uskoisin kuitenkin, että vaahtokarkkien himoon nämä munattomat versiot kuitenkin käyvät.
Haluan aina kokeilla uusia makuja ja ideoita leivonnassa ja ruoanlaitossa, joten päätin maustaa nämä vaahtokarkit kanelilla. Lisäsin myös hieman vaniljaa sekä reilun hyppysellisen suolaa. Vaniljan ja suolan lisäsin taikinaan, mutta kanelin ripottelin pinnalle, jolloin vaahtokarkeista sai todella kauniita.
VEGAANISET KANELIVAAHTOKARKIT
1½dl kikherneiden säilöntälientä 
0,25tl suolaa
0,25tl ksantaania
2dl ruokosokeria
0,75dl vaahterasiirappia
1+1dl vettä
2tl agar agar -jauhetta
0,25-½tl vaniljajauhetta tai vaniljauutetta tai -aromia maun mukaan
Valmistele vuoka vuoraamalla se leivinpaperilla ja ripottele pohjalle ohut kerron kookosjauhoja. Vatkaa kikherneliemi ja suola kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi (kuin kova valkuaisvaahto). Lisää lopuksi ksantaani varovasti ripotellen joukkoon samalla vatkaten. Sekoita pienessä kattilassa agar-jauhe ja 1dl vettä keskenään ja jätä sivuun odottamaan. Laita ruokosokeri, vaahterasiirappi ja 1dl vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kunnes liemen lämpötila on noin 120C ja kaada seos sitten heti ohuena nauhana vaahdon joukkoon samalla vatkaten. Kuumenna agar-vesiseos kiehuvaksi ja keitä minuutti. Lisää myös se ohuena nauhana vaahdon joukkoon ja lisää vanilja. Vatkaa seosta noin 5 minuuttia, kunnes se vähän jäähtyy, mutta on kuitenkin vielä lämmintä. Kaada vaahtoseos esivalmisteltuun vuokaan. ja ripottele kaneli pinnalle. Anna seoksen hyytyä. Leikkaa levy haluamasi kokoisiksi paloiksi ja jätä huoneen lämpöön kuivumaan vuorokaudeksi.





10 kommenttia:

  1. Oon maistanut noita pariinkin otteeseen ja mulle se kikherneiden liemi maistuu läpi :( Tykkäisin, jos ne menis karkeista, mutta ei mun suussa mene. Ei pysty, vaikka vegaanina olin opiskeluaikoina ja kasvissöin 20 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo koskaan maistanut kikherneliemijutuissa mitään erikoista. Millaista lientä käytät? Mä oon käyttäny käyttövalmiiden kikherneiden purkin liotuslientä. Tuli vaan mieleen, et jos oot käyttäny kuivattujen herneiden liotukseen käytettyä lientä? Makuasioita tietenkin, mutta musta tässä oli sen verran muitakin makuja (kaneli, vaahterasiirappi, ruokosokeri), etten maistanut mitään erikoista. Tosin mä nyt syön melkein mitä vaan paitsi spirulinaa ja maustamatonta riisiprotskua smoothiessa yms. :D

      Poista
  2. Saattaa olla että Taivaan Isä suuttuu sulle koska kiitos tämän postauksen, mun suklaalakko kaatu ihan just. Noita vaahtokarkkeja kun ei ihan tähän hätään ole :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Nää menee kokeiluun. Onnistuiskohan jos laittais kuitenkin valkuaisia..hmm..

    VastaaPoista
  4. Kikherneiden liotuslientä EI SAA KÄYTTÄÄ! Papujen liotusveteen liukenee raakojen papujen sisältämiä myrkkyjä. Ruuanlaitossa käytettävä kikherneliemi on nimenomaan niiden keitinlientä tai kaupan tölkkien säilöntälientä, ei koskaan liotuslientä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun huomautit! Tarkoitin tässä todellakin tuota kaupassa myytävien kypsennettyjen kikherneiden purkissa olevaa säilöntälientä. Liotuslientä, eli lientä missä kuivattuja kypsentämättömiä papuja on liotettu ei saa käyttää lektiinien takia. Pitääkin tarkentaa reseptiin. 😊

      Poista
  5. Ihan mielenkiinnosta pitäisi näitä kokeilla! Vaahtokarkkifani en ole koskaan ollut mutta hei, ihminen voi muuttua ;D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😀 niinhän se on. Ei minunkaan suurimpiin suosikkeihin vaahtokarkit kuulu, mutta on kiva aina kokeilla uutta ja testata ideoimiaan tai löytämiään vinkkejä ja reseptejä. Toisinaan onnistuu ja toisinaan... 😊

      Poista