Sivut

perjantai 11. joulukuuta 2015

Glögi"juusto"kakku (maidoton, gluteeniton, viljaton, vähähiilihydraattinen, paleo, ei pähkinää, mantelia tai kookosta)


Päätin repäistä ja kokeilla maidottoman "juustokakun" valmistusta. Blogissani ei olekaan vielä yhtään paistettua juustokakkua, joten päätin kokeilla. Koska joulu lähestyy, päätin kokeilla glögijuustokakkua. Valmistin kakun 19cm irtopohjavuokaan, johon käytin puolikkaan annoksen piparkakun makuisten Digestive-keksien taikinaa. Toki sen voi korvata myös ihan murennetuilla piparkakuilla ja sulatetulla rasvalla, mutta tällä kertaa päätin kokeilla näin.
Vaikeampaa olikin sitten keksiä kakulle täyte, sellainen joka olisi riittävän juustokakkumainen. Ensimmäisenä mieleen tuli tietenkin pähkinät, mutta halusin tehdä tästä täysin pähkinättömän, joten hylkäsin ajatuksen. Siemenet eivät mielestäni ole kovin kivoja tällaisessa, joten hylkäsin nekin. Päädyin avokadon ja kananmunien yhdistelmään. Glögin maku tuli puolukasta, omenasta ja jouluisista mausteista.

Avokadosta on sanottu, ettei se kestä kypsennystä. Itse olen samaa mieltä asiasta, kypsennetty avokado maistuu mielestäni kummalliselle, ei kovin hyvälle. Siitä syystä kokeilu hieman epäilytti. Toisaalta suurena hittinä tuntuu olevan avokadon puolikkaassa kypsennetty kananmuna ja olen kyllä useamman ihmisen sanoneen pitävän siitä ja muutaman jopa kuullut sanovan, että pitävät kuumasta avokadosta enemmän kuin kypsentämättömästä. Oli siis pakko kokeilla tätä!

Mielestäni lämmitetyn avokadon maku maistuu hieman täytteessä, kun maistoi pelkkää täytettä. Minua se haittasi, tosin kaksi muuta maistelijaa totesi, että se on oikein hyvää. Eli ihan ok lopputulos. Kuitenkin sitten, kun maistuin kakkua yhdessä pohjan tai päällisen kanssa tai kaikkia kakun osia yhdessä ei avokadoa maistanut yhtään ja kakku olikin oikein hyvää ja mikä yllättävintä, koostumus oli hyvin juustokakkumainen ilman maitoa ja pähkinöitä, mantelia tai kookosta! Jos avokadon käyttö mietityttää, niin kakkua voisi kokeilla korvaamalla avokadon yhdellä tai kahdella banaanilla koosta riippuen. Tällöin suosittelen käyttämään hieman vihertäviä banaaneja tai ainakin sellaisia, jotka eivät ole vielä tummia pinnasta. Makuasia tietysti, mutta epäilen kovin kypsien banaaneiden maistuvan sen verran, että glögikakusta tuleekin banaani-glögikakku.
Kakun päälle kannattaa laittaa glögihyytelö. Jos ei halua käyttää liivatetta, voi kokeilla sen korvaamista agar agarilla. Voit käyttää joko itse tehtyä glögiä tai kaupan valmista tiivisteestä tehtävää, miten itse haluatkin. Pienenä vinkkinä antaisin kuitenkin, että glögistä kannattaa tehdä normaalia vahvempaa, kun sitä käyttää hyytelöön, jolloin se maistuu tarpeeksi hyydytettynä.
GLÖGI-PIPARKAKKUJUUSTOKAKKU ILMAN MAITOA JA PÄHKINÖITÄ
Pohja:
½  annosta piparkakun makuista Digestive-keksientaikinaa (tai valmiita piparkakkuja + rasvaa)

Täyte:
1 iso avokado (irtomyyntiavokado)
3 isoa munaa
1tl inkivääriä
1½tl pomeranssia
0,75tl neilikkaa
ripaus suolaa
1dl erytritolia (tai 1,25dl sokeria ja jätä stevia silloin pois)
35 tippaa vaniljasteviaa
1dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
1 luomuomena

Päälle:
2½dl vahvaa sokeritonta glögijuomaa
2tl liivatejauhetta
Laita 19cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat esimerkiksi öljyllä ja "liimaa" reunaan leivinpaperi kiertämään reunan ympäri. Painele pohjan taikina irtopohjavuoan pohjalle. Kovin piukkaan taikinaa ei kannata juntata, sillä muuten sen leikkaaminen voi olla vaikeaa.
Valmista täyte laittamalla kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta aineet hienoksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua uunissa 175C noin 30 minuuttia tai kunnes se on pinnasta kypsä. Anna kakun jäähtyä ja sekoita ½dl glögijuomaa ja liivatejauhe keskenään mukissa. Kuumenna mikrossa kiehuvaksi ja kaada loppuglögin joukkoon. Anna seoksen jäähtyä ja kaada juustokakun pinnalle varovasti. Tässä auttaa myös se, jos kakkua on pidetty kylmässä ja se on jäähtynyt. Minulla kävi niin, että kakku hieman kutistui uunissa, joten tein leivinpaperista uuden reunan kakulle ja laitoin sen kiertämään niin tiiviisti, kuin mahdollista, kakun reunaa ja kaadoin glögin sitten kakun päälle. Siitä huolimatta hyytelö hieman valui reunoista, vaikka kakku oli kylmä ja glögiseos hyytymispisteessä. Halutessaan kakun reunat voi vielä koristella kookosvaahdolla tai jolloin muulla vastaavalla tavalla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti