Sivut

sunnuntai 2. elokuuta 2015

Helppo ja nopea savulohipiirakka (gluteeniton, viljaton, maidoton)


Suolaiset piirakat ovat suosittuja tarjottavia kahvipöydässä ja juhlissa. Blogistani löytyykin jo suuren suosion saanut kinkkupiirakka sekä oma suosikkina kvinoapohjainen peurapiirakka, jossa peuran jauhelihan voi toki korvata myös muulla jauhelihalla.
Päätin vaihteeksi valmistaa piirakan savulohesta. Käytin valmista kylmäsavulohta ja sen seuraksi liitin omasta mielestäni yhden parhaista yhdistelmän eli keitetty kananmunaa, tomaattia, kevätsipulia (voi korvata purjolla) ja tilliä. Pohjana käytin hyväksi havaittua kinkkupiirakan pohjaa. Piiras siis valmistuu helposti ja nopeasti ja maistuu varmasti, jos lohesta pitää.
Jätin munamaidosta suolan pois, koska täytteen lohi on sen verran suolaista, että sen suolaisuus riittää mainiosti. Myös pohjan suolamäärää pienensin. Halutessasi voit jättää sen vaikka kokonaan pois.

HELPPO JA NOPEA VILJATON, GLUTEENITON JA MAIDOTON SAVULOHIPIIRAKKA

Pohja:
(ripaus suolaa)
0,25tl soodaa
1tl mexican mausteseosta
1 muna
 
Täyte:
150g kylmäsavulohta
2 kovaksi keitettyä (10 min) munaa
1 iso varsi kevätsipulia
150g kirsikkatomaattia
nippu tilliä

Munamaito:
2 isoa munaa
1,5dl mantelimaitoa, soijamaitoa tai muuta haluamaasi maitoa

Päälle:
kourallinen kirsikkatomaatteja halkaistuna
 
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää joukkoon öljy ja muna. Sekoita ja painele pohja piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Pilko kaikki täytteen ainekset ja sekoita ne keskenään. Kaada täyte pohjan päälle. Sekoita munamaidon aineet keskenään ja kaada täytteen päälle. Laita pinnalle halkaistuja kirsikkatomaatteja. Paista piirakkaa uunissa 200C noin 30–40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja piirakka kypsää.

10 kommenttia:

  1. Peukut pystyyn kivasta blogista. Vaikka en itse lihaa syö niin ne on nyt helpoin juttu korvailla aina. Hyvännköisiä kuvia ja mahtavaa että löytyy suoraan maidottomia ohjeita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Täytteeseen voi tosiaan pistää mitä haluaa. Lohen voi korvata vaikka tofulla, soijarouheella tai ihan vaan erilaisilla kasviksilla. Tässä piirakassa on tosin munaakin eli ei sovellu vegaaneille mutta kehittelyn alla on myös munaton suolainen piirakka :) Ja luonnoksissa odottaa myös useita vegaaneille sopivia reseptejä :) Blogi itsessään on pääosin maidoton, viljaton ja sokeriton joillakin poikkeuksilla (eli joskus harvoin gluteenitonta kauraa, kermaa, rahkaa ja kookossokeria, ruokosokeria tms.).

      Poista
    2. Innolla odotan jos onnistut kehittämään vielä munattomankin suolaisen piirakan. Siis maidottoman ja gluteenittoman lisäksi 😊

      Poista
    3. Yhden jo tein, muttei siitä ihan tullut julkaisukelpoista, mutta toivottavasti lähitulevaisuudessa sekin onnistuu! :) Ja piirakka on tietysti myös maidoton ja viljaton ja samalla tietysti gluteeniton.

      Poista
  2. Oi miten hyvältä tuo piirakka näyttää! Minulla on yksi vakio gluteeniton pohja, jonka teen aina suolaiseen piirakkaan, mutta tätä pohjaa pitää kyllä kokeilla viljattomuuden vuoksi... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä pohjasta on pidetty paljon. Itse tein tässä vain sen pienen virheen, että täytin pohjan, jonka jälkeen raaka piirakka odotti uuniin pääsyä vielä jonkin aikaa, niin ilmeisesti pohja imaisi osan munamaidosta ja siitä tuli hieman turhan pehmeä eli kannattaa laittaa täytteet vasta sitten, kun piirakan saa heti suoraan uuniin.

      Poista
  3. Tätä täytyy tehdä. Luuletko, että olis mahdollista tehdä pähkinä, manteli, soija- ja kookosallergiselle sopiva viljaton ja maidoton piirakkapohja? Jotain siemeniä? Onko olemassa siemenistä tehtyjä jauhoja - paitsi Teff, joka sekään (yllätys yllätys) ei käy ristikukkaisallergian takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta uskon, että pohjan pystyy tekemään myös mainitsemillasi ehdoilla. En nimittäin suostu uskomaan mihinkään, ettei pystyisi, ennen kuin olen kokeillut (tarpeeksi monta kertaa) ;)! Sitä en osaa sanoa, miten nuo mainitsemasi kriteerit toimii juuri tällä pohjalla, että pitääkö siihen tehdä muutoksia, mutta voin jossain vaiheessa kokeilla itsekin, kunhan vaan ehtii. Ainakin kurpitsansiemen jauhoja saa jostain erikoiskaupoista (netistä tilaamalla ainakin saa melkein mitä tahansa), mutta siemenjauhoja on helppo tehdä itsekin jauhamalla siemenet itse jauheeksi esimerkiksi monitoimikoneessa.

      Poista