Sivut

sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Gluteeniton, viljaton, maidoton ja hiivaton pizza


 
Olen jo jonkin aikaa yrittänyt kehittää mieleistäni viljatonta ja maidotonta pizzapohjaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Joko tuloksena on ollut pehmeää rieskaa tai vaihtoehtoisesti jotain aivan käsittämätöntä, jolle ei ole edes nimeä. Sinnikkäästi kuitenkin jatkoin kokeiluja ja nyt tuntuu hyvä pohja löytyneen. Pohja on rapea ja maukas ja uskoisin, että jos sitä ei paista niin kauaa, niin se jää sisältä myös hieman pehmeäksi. Ei tämä tietenkään ole täysin samanlainen kuin tyypillinen pizzerian vehnä-hiivapohja, mutta makuraati piti tätä tavallista pohjaa maukkaampana.
Paistoin pohjan pellin päällä, jonka olin ensin kuumentanut uunissa. Sinun ei ole sitä pakko tehdä, mutta ainakin siten saa rapean pohjan. Pizzakivi on erinomainen väline saada tavalliseen pohjaan rapea kuori, joten pyrin samaan käyttäen uunipeltiä pizzakiven sijaan. Normaalin pizzan paistaisin paljaalla pellillä ilman leivinpaperia, mutta koska tämä pohja on taikinana sen verran löysä, pitää se kaulia suoraan leivinpaperille ja siirtää pohja leivinpapereineen kuumalle pellille.
Täytteeksi voi laittaa mitä tahansa pizzatäytteitä, laita vaikka omat suosikkitäytteesi. Samalla testasin vegaanista parmesaania pizzan päällä ja se toimi aivan täydellisesti! Pizzasta tuli hieman liian suolaista, sillä valmistamani vegaaniparmesaani oli hieman turhan suolaista. Säädä suolaisuutta makusi mukaan.
GLUTEENITON, VILJATON, MAIDOTON ja HIIVATON PIZZA
Pohja:
1tl ksantaania
0,25-0,5tl suolaa
½tl soodaa
2rkl omenaviinietikkaa
2 isoa munaa
1rkl oliiviöljyä
(halutessasi voit maustaa pohjaa esimerkiksi valkosipulilla, yrteillä tms.)
Täyte:
Laita haluamasi täytteet (itse pistin tomaattipyreetä, kinkkua, paprikaa ja punasipulia)
oreganoa tai pizzamaustetta
pinnalle halutessasi tuoretta basilikaa tai rucolaa

Laita uunipelti uuniin ja laita uuni kuumenemaan 200C.
Valmista pohja sekoittamalla kulhossa mantelijauhe, kookosjauho, ksantaani, suola ja sooda keskenään. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erikseen ja sekoita keltuaiset, omenaviinietikka ja oliiviöljy jauhojen joukkoon. Sekoita sekaisin. Taikina on tässä vaiheessa todella paksua. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita valkuaiset taikinan joukkoon. Anna turvota noin 5 minuuttia.
Painele tai kauli pohja haluamasi muotoiseksi pohjaksi kahden leivinpaperin välissä. Itse tykkään jättää reunat hieman paksummiksi. Poista päällimmäinen leivinpaperi varovasti ja ota kuuma pelti uunista. Siirrä pohja (alimman leivinpaperin kanssa) pellille ja laita uuniin. Paista pohjaa noin 7-10 minuuttia ja ota pohja pois uunista. Täytä pizza haluamasi täytteillä ja raasta pinnalle esimerkiksi vegaanista parmesaania. Paista pohjaa vielä noin 8-10 minuuttia. Lisää halutessasi valmiin pizzan päälle tuoretta basilikaa tai rucolaa. Tarjoile välittömästi.









2 kommenttia:

  1. Aivan mahtava blogi! Ihanan täydellisiä ohjeita tälläiselle ruokavammaiselle. Maidotonta, viljatonta, ja vielä VHH´ta, tallennan sivuston työpöydälle. Niin voin täältä hakea kaikkia ruokavinkkeja.
    Tänään teen tämän pizzastydeemin perjantain kunniaksi! Kiitos! <3

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, että tästä blogista on muillekin hyötyä :) Tervetuloa mukaan!

    VastaaPoista