Sivut

torstai 2. huhtikuuta 2015

Sitruuna-marenkipiiras passionilla


Jääkaapin perällä lymyili kolme passionhedelmää. Ajattelin ensin tehdä niistä marenkipiiraan, mutta koska hedelmistä tuli lopulta todella vähän sosetta, niin päätin tehdä perinteisen sitruuna-marenkipiirakan. Se on yleensä takuuvarma hitti kahvipöydässä. Lopulta päätin kuitenkin sekoittaa passionin sisuksetkin kiisseliin. Hyväähän siitä tuli, vaikkei passionia juuri täytteestä maista. Piirakan voi siten tehdä ihan pelkällä sitruunalla :) Piirakka on tietysti taas gluteeniton, viljaton ja sokeriton. Maidottoman siitä saa jättämällä täytekiisselistä voin pois ja korvaamalla pohjan voin joko kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla.

SITRUUNA-MARENKIPIIRAS PASSIONILLA
Täyte:
2 sitruunan mehu (yhteensä 1dl) ja 1 sitruunan raastettu kuori
1dl vettä
3 keltuaista
6rkl erytritolia (tai sokeria)
3 passion hedelmää
(1rkl voita)

 
Pohja:
125g voita tai kookosöljyä
1dl erytritolia
hyppysellinen suolaa
½tl vaniljajauhetta
1 muna
2dl mantelijauhetta
½tl soodaa 

 
Marenki:
3 valkuaista
1,25dl erytritolia tomusokerina

Valmista ensin täyte. Sekoita kattilassa sitruunamehu, sitruunan kuori, vesi, keltuaiset ja erytritoli. Kuumenna kierrevatkaimella sekoittaen ja anna kiehahtaa. Ota pois levyltä ja lisää halutessasi nokare voita. Halkaise passionit ja kaavi sisus sitruunakiisselin joukkoon (siivilöi halutessasi siemenet pois). Ripottele lopuksi joukkoon psyllium samalla sekoittaen. Anna täytteen jäähtyä.
Valmista pohja sekoittamalla pehmeä voi, erytritoli, suola ja vanilja keskenään. Lisää muna ja loput aineet ja sekoita taikinaksi. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Taikina on pehmeää ja levittäminen käy ison lusikan kuperalla puolella. Paista pohjaa 175C noin 20 minuuttia, kunnes se on saanut väriä.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja siivilöi joukkoon tomusokeri samalla vatkaten. Vatkaa kunnes seoksesta tulee kiiltävää ja paksua marenkia.
Kaada sitruunatäyte esipaistetun pohjan päälle ja lusikoi marenki täytteen päälle. Paista piirakkaa vielä 150C noin 10–15 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä.






Näytti vaan niin hienolta, että oli pakko pistää kuva :)
 

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen! Mistä tuo nallevuoka on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen saanut sen äidiltäni. Tuttavamme sukulainen valmistaa niitä :)

      Poista
  2. Tein tämän äitienpäiväleivonnaiseksi ja kaikki tykkäsivät tosi paljon. Siis myös he, joilla ei ole mitään erikoisruokavalioita. Kyselivät jopa reseptiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ihana kuulla, että piirakasta pidettiin! :) Niin mekin pidimme siitä ;)

      Poista