Sivut

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Broilerisalaatti thaimaalaiseen tapaan


Tämän salaatin inspiraation lähteenä toimii thaimaalainen laab-salaatti (tai larb kirjoittajasta riippuen). Se on erittäin tulinen, yleensä possusta valmistettu jauhelihasalaatti, joka ei kyllä juurikaan muistuta eurooppalaisia salaatteja salaatinlehtineen, kurkkuineen ja muine vihanneksineen. Laab on lähtöisin Thaimaan koillisosasta, Isaanin alueelta, joka on Thaimaan köyhimpiä alueita. Ja ruoka on sen mukaista. Thaimaassa ruoka on nimittäin yleensä sitä tulisempaa, mitä köyhempi alue!
 
Alkuperäinen salaatti sisältää jauhelihaa, joka paistetaan kypsäksi pienessä tilkassa vettä, sillä vesi on öljyä halvempaa. Sekaan lisätään paahdettua raakaa riisiä, joka on hienonnettu pieneksi muruksi morttelissa. Ilman sitä laab ei ole laab. Lisäksi sekaan laitetaan salottisipulia, kevätsipulia, chiliä, tuoreita yrttejä kuten minttua ja korianteria ja jauheliha seos maustetaan kalakastikkeella ja limen mehulla. Salaatti on siis hapan ja erittäin tulinen.
 
Oman salaattini valmistin kuitenkin ihan muista aineista, alkuperäinen laab toimi vain inspiraationa. Tuli aivan tajuttoman hyvää! Suosittelen!
 
 
BROILERISALAATTI ÁLA LAAB
 
400g broilerin jauhelihaa
½ punasipuli
1 iso tomaatti
1 porkkana
1tl savupaprikaa
½-1tl valkosipulia
½-1tl chilihiutaleita
0,25-½tl valkopippuria
1½tl kalakastiketta
1 limen mehua
kourallinen tuoretta rakuunaa
kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa
pieni nippu tuoretta rosmariinia

Leikkaa sipuli aivan ohuiksi puolirenkaiksi. Pilko tomaatti reiluiksi paloiksi. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Sekoita kuivamausteet keskenään. Pilko tuoreet yrtit karkeaksi.

Laita kattilan pohjalle 1-2rkl vettä ja kuumenna se. Kippaa joukkoon jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää joukkoon kuivat mausteet ja kalakastike ja kypsennä sekoittaen kunnes neste on lähes haihtunut. Ota pois hellalta ja sekoita joukkoon sipuli ja sekoita kuuman jauhelihan joukkoon, jolloin sen maku pehmenee. Sekoita sen jälkeen joukkoon myös porkkanaraaste ja limen mehu. Lisää lopuksi tuoreet yrtit ja tarjoile esimerkiksi jäävuorisalaattipedin päällä.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti